کلیسای وانک
کلیسای وانک از جمله کلیساهای تاریخی ارمنیهای اصفهان و جزو آثار تاریخی با ارزش این شهر است. این کلیسا در تاریخ 15 دی ماه سال 1310 به ثبت ملی رسیده و نام آن، برگرفته از نام کلیسای سورپ آمنا پرکیچ وانک جوغا در نخجوان است. کلیسای وانک نام دیگری نیز دارد و از آن با نام کلیسای نجاتدهنده مقدس نیز یاد میشود.
این کلیسا در زمان شاه عباس دوم و به همت ارامنه جلفا ساخته شده است. قدمت این کلیسا به سال 1906 میلادی برمیگردد و تا امروز بیش از یک قرن از زمان ساخت آن میگذرد. جالب است بدانید وانک در زمان تاسیس ساختمان کوچکی در جنوبغربی بنای امروزی بوده که با نام کلیسای هاکوب شناخته میشد. شروع ساخت ساختمان امروزی کلیسای وانک بعد از حدود 50 سال، یعنی در سال 1655 میلادی کلید خورده و در سال 1664 میلادی ساخت آن به پایان رسیده است.
کلیسای وانک در مرکز شهر اصفهان، محله جلفا قرار گرفته و برای رفتن به آنجا نیازی به خروج از شهر ندارید. برای رفتن به این بنای تاریخی در هر کجای اصفهان که هستید به سمت پس فلزی رفته و وارد خیابان حکیم نظامی شوید. بعد عبور از چهارراه اول درست کمی قبل از خیابان مهرداد وارد کوچه کلیسا شوید، سمت چپ شما قرار دارد. با طی مسیر حدود 200 متر به کلیسای وانک خواهید رسید. کلیسا درست سمت چپ شما قرار دارد. سمت راستتان نیز یک پارکینگ واقع شده تا اگر با اتومبیل شخصی خود به این بنای شگفتانگیز میروید، با خیال راحت اتومبیل را داخل پارکینگ گذاشته و از گشتوگذار در محله جلفا و کلیسای وانک لذت ببرید.
کلیسای وانک همه روزه صبحها از ساعت 8:30 تا 1:30 ظهر و بعدازظهرها از ساعت 16 الی 18:30 دقیقه بهروی عموم مردم باز است. برای بازدید از کلیسا لازم است از بلیط فروشی درب کلیسا بلیط خریداری کنید. هزینه بلیط ورودی کلیسا برای هر بازدیدکننده ایرانی طبق آخرین آمار مجله علی بابا 10 هزار تومان و برای هر بازدیدکننده خارجی 50 هزار تومان است. بدیهی است این مقدار در آینده ممکن است تغییر کرده و کمتر یا بیشتر شود. خوشبختانه برای بازدید از کلیسا محدودیت زمانی در نظر گرفته نشده و میتوانید تا زمانی که کلیسا باز است در کلیسا مانده و از تماشای جاذبههای آن لذت ببرید.
از جمله چیزهایی که بینندگان کلیسای وانک را مجذوب و حیرتزده میکند، نقاشی های کلیسای وانک است؛ بهطوریکه تماشاچیان این اثر شگفتانگیز به محض ورود به آن در انبوهی از رنگ و نقش محصور میشوند. بله تمامی بخشهای کلیسا دیوارها، طاقنماها، طوق گنبد، داخل گنبد و زوایای مختلف کلیسا و حتی بیرون از کلیسا پر شده است از انبوهی از نقاشیها؛ نقاشیهایی که بعضی روی دیوارها، بعضی روی بوم و پارچه و تخته و برخی نیز روی سنگها نقش بستهاند.
دسته اول از نقاشیهای موجود در کلیسا یعنی نقاشیهای پارچهای در محراب کلیسا و برخی دیگر از بخشهای آن نصب شده و دسته دوم، یعنی نقاشیهایی که روی دیوارها جا خوش کردهاند در جایجای کلیسا بهچشم میخورند.
بیشتر نقاشیهایی که بر در و دیوار کلیسا نقش بستهاند، مضامینی از انجیل مقدس را به تصویر میکشند. در قسمتی از کلیسا تصاویری از بدو تولد تا عروج حضرت عیسی مسیح و روی بخشی از دیوارها روز رستاخیر، داوری این روز و بهشت و دوزخ نقش بسته است.